Бодливо сметало

В първи клас, при въвеждане на числата от 11 до 20 използвах наборно платно и сламки. Въпреки това, за няколко деца вариантът не проработи. Струва ми се, че не им беше достатъчно нагледен. Но пък на илюстрациите с бодливо сметало в учебника се справяха добре. Затова, във втори клас, съм решила да използвам направено от мен бодливо сметало за въвеждане на числата от 21 до 100.

Може да се ползва както за първоначално показване на числата, така и за следващо упражняване. Например, учителят задава число на сметалото, а децата го записват в тетрадките си или го казват и обратно.

Хубавото е, че с изработката на още една или две основи със сламки, могат да се въвеждат и останалите класове на числата, когато им дойде времето.

Изработване на сметалото:

  • от солено тесто направих кръгчета за единици, десетици и стотици. Изсуших ги във фурната и след това ги оцветих в три различни цвята, по един за всеки клас. От всеки цвят съм оцветила по 20;
  • от празна кутия направих основата на сметалото. Кутията може да е от бисквити, от мюсли, изобщо всяка кутия, която прецените, че ви върши работа. Облепих я с картон, като исках да е някакъв неутрален цвят, за да не разсейва учениците;
  • направих отвори в горната част на вече облепената кутия и закрепих с горещ силикон три сламки;
  • залепих бели етикетчета с надпис Ед., Дес., Стот. на предната страна на кутията.

Ето и няколко снимки:

А тук има тренажор за образуване и записване на естествените числа.