600 училища с мерки срещу тежките раници

Близо 600 държавни и общински училища в цялата страна ще закупят нови шкафчета за ученици от I до VII клас със средства по национална програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“. Идеята е по този начин да бъдат избегнати тежките раници на децата.

Общо 742 училища кандидатстваха за съфинансиране от Министерството на образованието и науката (МОН). Класирането беше извършено от експерти от дирекция „Учебници и училищна документация според най-ниската искана сума на брой шкафче. Предвижда се да бъдат закупени 111 815 такива, като необходимите средства са в размер на 2 894 068 лв. Списъкът на класираните е публикуван на официалната страница на МОН.

Закупуването на шкафчета за учениците е една от мерките, които министерството предприе за олекотяване на ученическите раници. В тях децата могат да съхраняват учебници, учебни комплекти, помагала и други материали, необходими за образователния процес, екипи за физическо възпитание и лични вещи. Директори, които обаче и сега имат шкафчета за децата, споделят, че и в момента родителите отказват да оставят вещи на малките. Повечето от тях се страхуват, че маратонките на хлапето ще бъдат откраднати. Други искат малкият да се прибере вкъщи с учебниците си и да могат да го препитват. Трети оставят в шкафчето само боичките по рисуване, така че на практика от шкафовете няма нужда. В 51 СУ пък са направили по-свободен вариант – комплект учебници по химия се оставя в кабинета по химия например, така че детето да не държи своите помагала в школото, а да ги пази вкъщи. „Във всички кабинети по природни науки сме оставили пособия, които могат да се ползват от децата“, обясни директорът на училището Асен Александров.

По националната програма „Осигуряване на съвременна образователна среда“ ще бъдат отпуснати и средства за подобряване на условията за експериментална работа по природни науки. 244 държавни и 1880 общински училища към МОН и 23 училища към Министерството на културата ще могат да закупят уреди за наблюдение като микроскопи и лупи, химикали, епруветки, колби и др. за лабораторни упражнения по биология в VII и IX клас. За часовете по физика в същите класове могат да се набавят набори за електричество, за механични трептения и звук, за светлина и други.

Източник: в. Стандарт

Снимка: freeimages.com