Агресията при децата

В процеса на своето развитие детето от предучилищна и начална училищна възраст преминава през различни етапи и периоди. Преодолява различни препятствия и се научава да оцелява. Поради своето безсилие и недоразвитост на психическите процеси и физическото израстване, детето в тази възраст се нуждае от много обич и непрекъснати грижи. Когато те са налице, детето расте спокойно и уравновесено.

Когато тази любов е прекалена, детето става разглезено, капризно и често пъти агресивно. Агресията се проявява като реакция тогава, когато разглезеното дете не получава удовлетворяване на своите прекалено големи очаквания. От друга страна, дете, което расте в дефицит на обич и внимание, когато никой не се грижи да задоволява неговите най-нормални потребности, отключва механизма на своите защитни реакции. Най-естествената и нормална реакция, която е израз на инстинкта за самосъхранение е агресивното поведение.

Постъпвайки в детска градина или училище, детето попада в нова среда, различна от семейната и изведнъж губи своята самоувереност и сигурност. То започва да изпитва страх за своя живот и това се проявява по различен начин според характера и особеностите на самото дете.

Агресията е форма на поведение на личността. Тя е преди всичко отражение на вътрешния дискомфорт, неумение да се реагира адекватно на произтичащите наоколо събития.

В качената презентация разглеждам моделите, от които децата учат, пет причини за агресия и няколко начина за справяне с нея. Разбира се, всичко зависи от конкретна ситуация, конкретно дете и конкретен механизъм на взаимодействие на възрастния.

2234

567891011121314151617181920212223242526