Как беше днес в училище?

Важно е да разговаряме с децата си и то от ранна детска възраст. Детето трябва да бъде обгрижвано не само физически, а и душевно. Разговорите ни след училище не трябва да се заключават само в „Как беше днес?“, „Какво яде?“, „Имаш ли домашни?“, а трябва да стигнат до фината детска същност. По този начин:

  • можем да разберем навреме ако детето има някакъв проблем в училище;
  • може някакво разочарование да ни бъде споделено и съответно преодоляно;
  • учим детето да осмисля и споделя чувства и емоции;
  • постепенно затвърждаваме навика у него да споделя с родител, за да продължи да го прави и когато порасне;
  • увеличаваме  взаимното доверие.

Само че, не винаги, дори малките деца отговарят с желание на нашите въпроси. Особено ако не знаем как да ги зададем или са ни станали навик в определена последователност и включват основно физическото здраве и разположение или пък даваме прекалено много съвети, вместо да изслушваме. Тогава и детето отговаря без да осмисля или пък се отегчава и спира разговора.

Затова споделям едни карти за играта „Как беше днес в училище?“. Може да отделяте всеки ден по 10-15 минутки за игра. Така детето ще знае, че това е неговото време, ще се чувства значимо и обичано, изслушвано и подкрепяно, както и ще черпи от вашия опит за справяне с определени ситуации и всичко това под формата на игра.

Картите са в word, може да смените дизайна, да редактирате въпросите или пък да добавите нови. След разпечатване ги ламинирайте за по-дълга употреба и изрежете.

Файл за сваляне:               Как беше днес в училище2