Няколко идеи за седмични забавления вкъщи

Да бъдеш креативен заедно с децата си е забавно, лесно и както всички знаем – изключително важно от гледна точка на общуването. Стимулирането на въображението на децата, слушането на техните идеи, развиването на фината моторика и отделянето на време за съвместна творческа дейност са ключът към успеха им.

Седмица 1 – Център за изкуство

Създайте център за изкуство във вашата кухня, дневна, хол, градина и всяко друго подходящо според вас кътче в дома. Организирайте рафтове или просто място с детски творчески материали и нека творчеството на детето процъфтява, докато сте наблизо.

Седмица 2 – Художествена галерия

Превърнете дома си в художествена галерия, разбира се с неизменната детска помощ. Купете евтини рамки и закачете детските творения навсякъде в дома си. Може да ги разделите и тематично. Съветвайте се с детето. Не пропускайте да залепите няколко рисунки и на тавана над детското легло, за да вдъхновите мечтите на твореца.

Седмица 3 – Творците създават

Съберете стари, ненужни неща и различни материали за рециклиране – обувки, чанти, дрехи, чаршафи, покривки, капачки, кофички от кисело мляко, опаковки от яйца, ролки от тоалетна хартия, хартии и панделки от цветя и каквото друго имате подръка. Предоставете на детето лепила, моливи, маркери, боички, цветни хартии, брокат, природни материали (кестени, шишарки, боб, ориз и т.н.). Нека вашето дете съчетавайки тези елементи и материали да създаде нови творения. В процеса на създаването им, то ще използва въображението си, ще се сблъсква с възникнали проблеми и ще намира начин за разрешаването им.

Седмица 4 – Създаване на история

Детето с ваша помощ ще създаде илюстрирана книжка. Започнете със заглавната страница и заглавието. След това предайте книжката на друг член от семейството, който ще напише и илюстрира първа страница. Продължете да предавате книгата в семейството, като може да се връща няколко пъти при един и същи човек. Може детето да бъде само илюстратор, може и да пише – зависи от възрастта му.

Седмица 5 – Семейна кулинарна книга

Помислете за любимите храни във вашето семейство. Кажете на детето да напише книга с рецепти илюстрирана с рисунки, които показват какви продукти и по какво количество от тях е нужно за съответната рецепта. Направете снимки, за да споделите книгата с близки.

Седмица 6 – Цветна разходка сред природата

Излезте с детето сред природата. Правете различни упражнения и създайте у него умението да се наслаждава на разходката сред природата и да търси в нея всички цветове на дъгата. Докато сте на открито събирайте клончета, листенца, паднали цветчета, жълъди, и др. Детето ще използва събраните материали като четки за боядисване и рисуване. Когато се върнете у дома нарисувайте заедно някаква картина с природните четки. Може да бъде цветово пресъздаване на чувствата по време на разходката. Или пък да нарисувате любим момент от разходката. Може да правите просто цветни петна с боички и природни материали.

Седмица 7 – Моят плакат със забавни храни и любими комбинации от аромати

Използвайте голям лист хартия, върху който начертайте рафтове. Нека детето да добавя към тях всеки негов любим вкус, десерт, напитка и т.н. смесени по уникален начин. Създавайте въображаеми нови комбинации като задушен шоколад, газирана плодова салата, плодов сладоледен заеки др. Кой може да знае кои уникални хранителни аромати могат да станат следващия голям хит!

Седмица 8 – Чорапени кукли

Съберете износени или единични чорапи, за да направите семейство кукли от тях. Нека детето ви да използва маркери за плат, за да добавите изражението на лицето, косата и дрехите. Може да използвате и ориз или леща за получаване на обемни кукли. Направете куклено шоу. Всеки член от семейството може да играе роля. Може куклите да бъдат олицетворение на членовете на семейството и с тяхна помощ да разигравате определени ситуации за изчистване на емоциите, правилно отреагиране и т.н.

Седмица 9 – Преодоляване на препятствия

Нека детето ви изкара кратък курс по преодоляване на препятствия. За целта трябва да създаде препятствията като използва одеяла, възглавници, столове, кофи, легени (пълни и празни), чинии (пълни и празни) и други битови предмети. След това нека започне да се движи през и около обектите. Вижте проблемите и намерете заедно разумен начин да ги преодолеете. Променяйте разположението на предметите според нуждите си за забавна игра.

Седмица 10 – Динозавър за домашен любимец

Какво ще стане ако следващият ви домашен любимец е динозавър? Как ще трябва да се промени къщата ви? Какво ще ви е нужно? Как ще се чувстват съседите ви? А приятелите? Нека детето нарисува как би изглеждала къщата ви, за да приюти този нов домашен любимец.

Седмица 11 – Пътуващ във времето

Децата трябва да се преструват, че никога преди не са виждали самолет. Кои са тези хора, излизащи от корема на огромната „метална птица“? Помолете децата да нарисуват откъде смятат, че идват хората. Какви интересни истории могат да си представят, за да обяснят как това голямо превозно средство лети във въздуха?

Седмица 12 – Съботни вечери…Преди телевизията

Да, повярвайте, че е имало време, когато семействата не са стояли пред телевизора, телефона или ДВД плейъра, за да се забавляват. Помолете детето да интервюира възрастни роднини или приятели, които може да помнят тези времена. Нека нарисуват това, което си представят като забавна вечерна семейна дейност, преди да е имало телевизия.

Седмица 13 – Новата суперздравословна и най-вкусна закуска

Накарайте детето да си представи, че е отговорно за измислянето на нова храна за закуска, която е силно питателна, бърза за приготвяне  и най-важното –тя е за децата. От какво ще се направи тази нова храна? Как ще бъде наречена? Създайте реклама, която ще покаже на другите деца колко е добра.

Седмица 14 – На лов за съкровища

Нека детето да използва пастели или маркери, за да нарисува и изрeже плодове и зеленчуци. След това нека ги скрие из къщата. Предизвикайте приятелите и семейството да участват в търсене на съкровища, като събират тези храни. Върнете обратно това, което е събрано, и помолете детето да си представи нови рецепти, които съчетават някои от тези вкусни храни. Изберете една от новите рецепти и я направете с истински плодове и зеленчуци.

Седмица 15 – Забавни лица в рамка

Вмъкнете снимка на член от семейството или копие на снимката в рамка за снимки. Нека детето да рисува от предната страна на рамката, като украсява снимката. Може да добави буйна коса, очила, смешна шапка и много други неща. След като приключите, премахнете снимката и изтрийте предната част на рамката.