Великденски занимания

Споделям няколко снимки и идеи за изработка на изделия за Великден. Ние ги правихме с децата през изминалата учебна година.

Пиле в черупка – изработва се като децата очертават ръката си на жълт лист хартия и след това я изрязват. С помощ изрязват и залепят двете половинки на черупката, залепят цветните пера, очичките, изрязания клюн и рисуват вежди. Ние залепихме всичко на бял картон, тъй като участвахме в изложба.

Петле.jpg

Пиле и зайче в яйце – аз ползвах оранжев и зелен картон, формат А3. От оранжевия картон се очертават и изрязват яйцата за зайчетата, а от зеления – за пилетата. На листчета А4 се очертават и изрязват зайчетата и пилетата. Двете черупки се залепят като по средата остава празно, за да се сложи пилето или зайчето. Може и то да се залепи. На животинките се злепят очички, човка и носле. След това децата украсят чрез апликации или рисуване яйцето. С перфоратор се пробива дупка и се завързва панделка. Ние ги закачихме на въженце.

Яйце

Тук са макетите на яйцето, пилето и зайчето, както и оригиналният вид на изделието (първите три).

Яйца с шарен ориз – от Джъмбо купих малки, бели яйца от стиропор. Вкъщи оцветих оризови зрънца с боички за яйца ( в пластмасова чашка се слага ориз и се покрива с един пръст топла вода, изсипва се боичката и се разбърква. Отцежда се водата и се разстила ориза да изсъхне). Всички цветове смесих в пластмасова кутия и занесох в училище. Бялото яйце пробивам с шишче и давам на децата. Първо потапят яйцето в чиния с течно лепило, а след това го отъркалват в кутията с шарен ориз. Готовите яйца слагахме в дупчици на картонена кутия, за да изсъхнат.

Шарен_ориз

Яйца миньони – с малките яйца от Джъмбо закупих и големи. Децата ги оцветиха с темперни боички, като преобладаваха миньоните. Отново са на шишчетета за по-лесно оцветяване, а закрепянето им е в топка пластилин.

Миньоните