Календар на рождените дни

Рожденият ден (и вкъщи, и в детската градина, и в училище) е едно чакано, радостно и хубаво преживяване за децата.

Разгледах доста подобни идеи, но никоя не ме грабна докрай. Затова взаимствах и добавих нещо от себе си, за да направя календар на рождените дни на нашия клас.

Направих го така, че освен да е календар за рождените дни, да бъде полезен и при заучаването на последователността на месеците и разпределението им в сезоните, чисто визуално и ненатрапливо. Затова съм се постарала и кексчетата да отговарят на сезоните. Синьо – за зимните месеци, зелено – за пролетните, жълто – за летните и оранжево – за есенните. Неслучайно съм написала и датите на раждане върху пръчиците – още един начин за показване на месеца. Разбира се, това ще бъде коментирано с децата при запознаването им с таблото.

Опитах се да комбинирам в таблото елементи на развлекателност, на дидактичност, на естетика и на управление на класната стая.

Календар_Рождени_Дни

Както се вижда, използвала съм картон с формат А2, кексчета разпечатани на лист А4 цветно и след това изрязани, разпечатани на бял лист А4 и изрязани месеците, дървени пръчици (надписани с име, ден и месец на раждане), снимки на децата (на които имам), силиконов пистолет.

Идеята може да бъде доразвита, като има отговорник (или дежурният), който следи предварително, дали има рожденик през седмицата и се избира дете или екип, които да направят поздравителна картичка от името на класа. Така всеки ще получи подарък и спомен.

Във файловете са картинките на кексчетата за разпечатване.

Файлове за сваляне:          Кексчета